Wat is MCX-handel Betekenis, kenmerken, hoe te handelen in AsthaTrade (2023)

Stelt u zich een bruisende marktplaats voor waar diverse grondstoffen, van edele metalen tot landbouwproducten, met één druk op de knop worden verhandeld. Welkom in de wereld van MCX-handel, een platform dat de manier heeft veranderd waarop beleggers en handelaren hun portefeuilles beheren en hun risico's afdekken. MCX, opgericht in 2003, staat bekend om zijn transparante en efficiënte handelsmechanismen, waardoor het een essentiële marktplaats is geworden voor zowel investeerders als handelaren. In dit artikel zullen we de fijne kneepjes van de Multi Commodity Exchange (MCX) verkennen, het belang ervan op de wereldmarkt en hoe ook u kunt deelnemen aan deze dynamische handelsarena.

MCX is van groot belang op de wereldmarkt omdat het marktdeelnemers een manier biedt om hun risico's en investeringen in grondstoffen te beheren. Met een breed scala aan grondstoffen die op het platform worden verhandeld, speelt MCX een cruciale rol bij het vaststellen van benchmarkprijzen voor deze grondstoffen, en beïnvloedt zo de wereldwijde handel en economische activiteiten.

Wat is MCX?

Multi-goederenbeurs, of MCX, is een onafhankelijke grondstoffenbeurs in India die het voor mensen gemakkelijker maakt om online transacties met een verscheidenheid aan grondstoffen te verhandelen, te vereffenen en af ​​te wikkelen. Hoewel het pas in 2003 begon te handelen, is het snel uitgegroeid tot een van de grootste grondstoffenderivatenbeurzen ter wereld.

Wat is MCX-handel Betekenis, kenmerken, hoe te handelen in AsthaTrade (1)

Net als Forex worden grondstoffen ook wereldwijd verhandeld.

MCX Betekenis in aandelenmarkt

Als u nieuwsgierig bent om te weten wat MCX is op de aandelenmarkt, verwijst dit naar de handel in derivaten op basis van grondstoffen, zoals futures en optiecontracten. Met deze contracten kunnen marktdeelnemers speculeren op toekomstige grondstoffenprijzen, zich indekken tegen potentiële risico's en hun portefeuilles diversifiëren.

Multi-goederenbeurs(MCX) Platform: belangrijkste kenmerken en functionaliteiten

Het MCX-platform biedt verschillende belangrijke kenmerken en functionaliteiten, waaronder:

 • Handelen op een elektronisch platform:MCX biedt een naadloos en gebruiksvriendelijk platform waarmee handelaren transacties snel en veilig kunnen uitvoeren.
 • Talrijke goederen:De beurs biedt handel in tal van grondstoffen, waaronder landbouwproducten (katoen, kapas, menthaolie, specerijen), edele metalen (goud, zilver), basismetalen (koper, zink) en energiebronnen (ruwe olie, aardgas).
 • Prijs ontdekking: MCX faciliteert transparante prijsontdekking via zijn elektronische platform, waardoor marktdeelnemers toegang hebben tot de nieuwste en meest nauwkeurige prijsinformatie.
 • Risicomanagement:Om de financiële integriteit van de markt te garanderen, beschikt de beurs over sterke risicobeheerprocedures, zoals dagelijkse mark-to-market-afwikkeling en margevereisten.
 • Naleving van de regelgeving: MCX opereert onder het regelgevingskader van de Securities and Exchange Board of India (SEBI) en houdt zich aan strikte nalevingsnormen.

Soorten grondstoffen die worden verhandeld

Nadat we hebben geleerd wat MCX is op de aandelenmarkt, gaan we kijken wat de verschillende soorten grondstoffen zijn die op de MCX worden verhandeld. Deze goederen kunnen worden ingedeeld in de volgende categorieën:

 • Edelmetalen: Goud, zilver en platina.
 • Basismetalen: Aluminium, koper, lood, nikkel en zink.
 • Energiebronnen: Ruwe olie, aardgas en elektriciteit.
 • Landbouw producten: Katoen, kapas, menthaolie, specerijen, peulvruchten, granen en oliën.

Onlangs heeft MCX mini-futurescontracten toegevoegd in specifieke grondstoffen met kleinere minimale partijgroottes om kleine beleggers aan te moedigen deel te nemen aan deze grondstoffenhandel en hun portefeuillerisico te spreiden tegen marktbewegingen.

Nieuwe MINI Futures toegevoegd in MCX Commodities
Toekomstig contractsymboolKavel
LEADMINI1M(1000)
ALUMINIUM1M(1000)
ZINCMINI1M(1000)
RUWE OLIE10 vaten(10)
NATGASMINI250 MMBtu(250)

Voordelen van handelen op MCX

Diversificatie

Portefeuillediversificatie is een van de belangrijkste voordelen van handelen op de Multi Commodity Exchange (MCX). Door hun risico's te spreiden over een aantal activaklassen door te beleggen in grondstoffen, kunnen handelaren de impact van volatiliteit in een bepaalde sector verminderen. Grondstoffen zoals goud dienen bijvoorbeeld vaak als indekking tegen inflatie en marktturbulentie, wat de algehele beleggingsportefeuille stabiliteit geeft. Volgens onderzoek van de World Gold Council kan het beleggen van 2-10% van een portefeuille in goud het voor risico gecorrigeerde rendement aanzienlijk verhogen.

Afdekken

MCX biedt grondstoffenfutures en optiecontracten aan, die handelaren een betrouwbare manier bieden om hun risico's te beheren. Om potentiële verliezen in de onderliggende waarde te compenseren, is hedging een techniek voor risicobeheer waarbij de tegenovergestelde positie op de derivatenmarkt wordt ingenomen. Een boer die zich bijvoorbeeld zorgen maakt over dalende gewasprijzen, kan een termijncontract verkopen om een ​​bepaalde prijs vast te leggen, waardoor zijn inkomen wordt veiliggesteld tegen fluctuerende prijzen.

Prijstransparantie

Alle marktdeelnemers hebben toegang tot real-time koersinformatie, dankzij het transparante handelsplatform van MCX. Omdat handelaren hun beslissingen kunnen baseren op nauwkeurige en actuele gegevens, helpt deze transparantie een eerlijke en concurrerende markt te behouden. Een gemiddelde dagelijkse omzet van INR 32.424 crores werd geregistreerd door MCX in 2020, wat een aanzienlijke handelsactiviteit op het platform aantoont.

Hoe te handelen op MCX met AsthaTrade

Stap 1: Kies een makelaar

SelecteerAsthaTrade, een toonaangevende discountmakelaar in India, als uw makelaarspartner. AsthaTrade is geregistreerd bij SEBI en MCX en biedt concurrerendemakelaardij tarieven,margehandel (MTF)tegen lage rentetarieven, efficiënte klantenondersteuning, onderzoekstools en leermiddelen.

Stap 2: Open een handelsaccount

Naarbegin met handelen op MCX met AsthaTrade,u moet een grondstoffenhandelsaccount openen. Bezoek de website van AsthaTrade en klik op ‘Een rekening openen.’ Vul het online aanvraagformulier in met de vereiste persoonlijke en financiële gegevens.

Stap 3: Dien de benodigde documenten in

Upload de benodigde documentenvoor verificatie, inclusief uw PAN-kaart, Aadhaar-kaart, bankrekeninggegevens en adresbewijs. AsthaTrade kan ook aanvullende documenten nodig hebben, zoals een geannuleerde cheque, inkomensbewijs of een recente pasfoto.

Stap 4: Voltooi het e-KYC-proces

AsthaTrade start het e-KYC-proces, waarbij uw identiteit en adres worden geverifieerd. Mogelijk moet u aanvullende informatie verstrekken, zoals uw beroep en jaarinkomen.

Stap 5: Toegang tot het handelsplatform

Zodra uw account is goedgekeurd, ontvangt u inloggegevens voor het AsthaTrade-handelsplatform. U heeft toegang tot het platform via de website ofAsthaFlow mobiele app.

Stap 6: financier uw account

Voordat u kunt beginnen met handelen, moet u dit doenstort geld op uw handelsaccount.U kunt dit doen via internetbankieren, UPI of andere beschikbare betaalmethoden. Het is van essentieel belang om voldoende saldo op uw rekening aan te houden om aan de margevereisten te voldoen en margestortingen te voorkomen.

Stap 7: Maak uzelf vertrouwd met het platform

Neem de tijd om het AsthaTrade-handelsplatform te verkennen, meer te weten te komen over de functies en te begrijpen hoe u bestellingen kunt plaatsen. U hebt toegang tot verschillende grondstoffen, marktgegevens, technische analysetools en volglijsten.

Stap 8: ontwikkel een handelsstrategie

Creëer een goed gedefinieerde handelsstrategie op basis van uw risicobereidheid, investeringsdoelen en marktonderzoek. Overweeg het gebruik van technische en fundamentele analysetechnieken om potentiële handelsmogelijkheden te identificeren.

Stap 9: Plaats uw transacties

Zodra u een handelsstrategie heeft, kunt u beginnen met het plaatsen van bestellingen op het AsthaTrade-platform. Vergeet niet om stop-loss-orders en andere hulpmiddelen voor risicobeheer te gebruiken om uw beleggingen te beschermen tegen ongunstige marktbewegingen.

Stap 10: Bewaak en bekijk uw transacties

Controleer regelmatig uw openstaande posities en bekijk uw handelsprestaties. Leer van uw successen en fouten en verfijn uw handelsstrategie dienovereenkomstig.

Door deze stappen te volgen, kunt u succesvol handelen op MCX met AsthaTrade en mogelijk profiteren van de dynamische grondstoffenmarkt.

Belangrijkste factoren waarmee u rekening moet houden bij het handelen op MCX

Markttrends en -analyse

Succesvol handelen op MCX vereist een grondige kennis van markttrends en analysetechnieken, zoals technische en fundamentele analyse, samen met kennis van de betekenis van MCX in de aandelenmarkt. Door wereldwijde economische gebeurtenissen, valutaschommelingen en grondstofspecifiek nieuws bij te houden, kunt u weloverwogen handelsbeslissingen nemen.

Strategieën voor risicobeheer

Het implementeren van risicobeheerstrategieën is cruciaal om uw investeringen te beschermen. Deze kunnen bestaan ​​uit het instellen van stop-lossorders, het diversifiëren van uw portefeuille en het handhaven van een passende risico-opbrengstverhouding. Een handelaar kan bijvoorbeeld een stop-loss order plaatsen op 2% onder de invoerprijs, waardoor potentiële verliezen worden beperkt als de markt zich tegen hem beweegt.

Overheidsbeleid en economische indicatoren

Overheidsbeleid en economische indicatoren kunnen de grondstofprijzen aanzienlijk beïnvloeden. Import- en exporttarieven, veranderingen in het landbouwbeleid en schommelingen in rentetarieven kunnen bijvoorbeeld de dynamiek van vraag en aanbod beïnvloeden. Door op de hoogte te blijven van deze ontwikkelingen kunt u beter anticiperen op marktbewegingen en goed geïnformeerde handelsbeslissingen nemen.

Inzicht in marge en hefboomwerking

Marge is de hoeveelheid geld die nodig is om een ​​positie in de futures- of optiemarkt te openen. Hefboomwerking verwijst naar het lenen van kapitaal om het potentiële investeringsrendement te verhogen. Handelen op MCX stelt u in staat om te profiteren van een hefboomwerking, waardoor u grotere posities kunt verhandelen met een relatief kleine investering. Het is echter essentieel om te begrijpen dat hefboomwerking zowel winsten als verliezen kan vergroten, dus de juiste risicobeheerstrategieën moeten worden gebruikt.

Tips voor succesvolle MCX-handel

Continu lerende

Tijd investeren in continu leren is essentieel voor succes in MCX-handel. Dit omvat het begrijpen van de MCX-betekenis, basisprincipes van grondstoffen, technische analyse, fundamentele analyse en risicobeheerstrategieën. Het bijwonen van webinars, het volgen van online cursussen en het lezen van boeken kan u helpen uw kennis uit te breiden en de concurrentie een stap voor te blijven.

Geduld en discipline

Geduld en discipline zijn cruciaal voor succes op de lange termijn in MCX-handel. In plaats van kortetermijnwinsten na te jagen of zich te laten leiden door emoties, zouden traders een goed gedefinieerd handelsplan moeten volgen en zich aan hun strategieën moeten houden. Uit een studie van de Universiteit van Californië bleek dat handelaren die minder vaak handelden gemiddeld 7% per jaar beter presteerden dan degenen die vaker handelden.

Op de hoogte blijven van marktnieuws

Op de hoogte blijven van het laatste marktnieuws en -ontwikkelingen is essentieel voor het nemen van weloverwogen handelsbeslissingen. Door regelmatig wereldwijde economische gebeurtenissen, valutaschommelingen en grondstofspecifiek nieuws te volgen, kunt u anticiperen op marktbewegingen en uw handelsstrategie dienovereenkomstig aanpassen.

Aanmoediging om meer te ontdekken en te leren

Slagen inMCXhandel, continu leren, geduld en discipline zijn essentieel. Blijf op de hoogte van marktnieuws, ontwikkel gedegen risicobeheerstrategieën en kies een betrouwbare makelaar zoals AsthaTrade om uw potentieel voor succes op de grondstoffenmarkt te maximaliseren.

Wat is MCX-handel Betekenis, kenmerken, hoe te handelen in AsthaTrade (2)

MCX-handel kan u helpen goede winsten te maken, maar vereist doorzettingsvermogen.

Belangrijkste leerpunten

 • MCX-handel biedt portefeuillediversificatie, effectief risicobeheer door hedging en prijstransparantie.
 • AsthaTrade is een betrouwbare kortingsmakelaar in India, geregistreerd bij SEBI en MCX, die concurrerende makelaarstarieven en gebruiksvriendelijke handelsplatforms biedt.
 • Handelen op MCX omvat grondstoffen zoals edelmetalen, landbouwproducten, energie en basismetalen.
 • Succesvolle MCX-handel vereist continu leren, geduld, discipline en op de hoogte blijven van marktnieuws.
 • Om op MCX te handelen met AsthaTrade, opent u een grondstoffenhandelsaccount, voltooit u het e-KYC-proces en financiert u uw account.
 • Begrijp margevereisten en hefboomwerking, aangezien deze zowel winsten als verliezen kunnen vergroten.
 • Ontwikkel een goed gedefinieerde handelsstrategie, gebruik hulpmiddelen voor risicobeheer en controleer uw handelsprestaties regelmatig.

Veelgestelde vragen

Hoe werkt MCX-handel?

Wanneer u op de MCX handelt, koopt en verkoopt u futures- en optiecontracten voor goederen via een online handelsplatform. Handelaren wedden op de prijzen van goederen in de toekomst, beschermen zichzelf tegen mogelijke risico's of spreiden hun investeringen.

Is handelen in MCX goed?

Voor beleggers die hun portefeuilles willen diversifiëren, zich willen verzekeren tegen potentiële risico's en hun blootstelling aan grondstoffen willen vergroten, kan handelen op de MCX een goede optie zijn. Maar het is cruciaal om de betrokken risico's te begrijpen en de juiste technieken voor risicobeheer toe te passen.

Wat is een MCX-voorbeeld?

Het kopen van een goudfuturescontract, een overeenkomst om een ​​bepaalde hoeveelheid goud te kopen tegen een bepaalde prijs op een toekomstige datum, is een voorbeeld van MCX-handel. Hierdoor kan de handelaar de toekomstige prijs van goud voorspellen en mogelijk profiteren van veranderingen in die prijs.

Is MCX-handel riskant?

Risico's met betrekking tot prijsvolatiliteit, hefboomwerking en marktonzekerheid zijn inherent aan MCX-handel. Door verstandige technieken voor risicobeheer te implementeren, hun posities te diversifiëren en het marktnieuws bij te houden, kunnen traders deze risico's echter verminderen.

Wat is de beste tijd om in MCX te handelen?

De specifieke grondstof en uw handelsstrategie bepalen het ideale moment om op de MCX te handelen. De handelsactiviteit is doorgaans op zijn hoogtepunt tussen 9.00 uur en 23.30 uur IST, wanneer verhoogde liquiditeit en prijsveranderingen handelaren kansen bieden.

Hoeveel belasting betaalt u op MCX-handel?

Het type winst bepaalt de belasting die u betaalt op MCX-handel. Meerwaarden op korte termijn worden belast tegen 15%. Bovendien zijn handelaren bij de verkoop van futures- en optiecontracten onderworpen aan de Securities Transaction Tax (STT).

Wat is het margepercentage in MCX?

Het margetarief in de MCX wordt bepaald door de specifieke grondstof en het contract. De marge ligt doorgaans tussen 3% en 20% van de contractwaarde. Het is van cruciaal belang om de margevereisten voor uw transacties te begrijpen en voldoende geld op uw rekening te houden om margestortingen te weerstaan.

Verwant

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Terence Hammes MD

Last Updated: 30/08/2023

Views: 6080

Rating: 4.9 / 5 (49 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Terence Hammes MD

Birthday: 1992-04-11

Address: Suite 408 9446 Mercy Mews, West Roxie, CT 04904

Phone: +50312511349175

Job: Product Consulting Liaison

Hobby: Jogging, Motor sports, Nordic skating, Jigsaw puzzles, Bird watching, Nordic skating, Sculpting

Introduction: My name is Terence Hammes MD, I am a inexpensive, energetic, jolly, faithful, cheerful, proud, rich person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.