Eten Australische consumenten meer rood vlees in het COVID-19-tijdperk? - Rundvlees Centraal (2023)

HOEWEL een deel van het bewijs nog steeds anekdotisch is, komt er een overtuigend bewijs naar voren dat Australische consumenten meer rund- en lamsvlees eten nu de samenleving zich aanpast aan de ongewone werk- en privélevenscycli onder de COVID-19-pandemische controlemaatregelen.

Een stel mensen die betrokken zijn bij de toeleveringsketen zijn ervan overtuigd dat de binnenlandse consumptie van rundvlees nu hoger is dan de periode voordat het coronavirus een maand geleden toesloeg.

Eten Australische consumenten meer rood vlees in het COVID-19-tijdperk? - Rundvlees Centraal (1)

Het lijkt erop dat maatregelen van regeringen en burgers om de verspreiding van het virus tegen te gaan, het consumentengedrag op een nooit eerder geziene manier ombuigen, met als gevolg dat de verkoop van rood vlees wordt beïnvloed.

Hoewel er sinds begin maart een veelbesproken ineenstorting is van de verkoop van rood vlees aan de foodservicesector, na de sluiting van restaurants, hotels, clubs en pubs als gevolg van COVID-19-controlemaatregelen, is die verdrongen door de hausse in de detailhandel vleesverkoop via zowel supermarkten als zelfstandige slagers. Beef Central schreef voor het eerst over de opkomende piek in de detailhandelsverkopen inDit artikelterug op 16 maart.

Maar zelfs afgezien van de sector-tot-sector-afweging die plaatsvindt, en de voorraden die hebben plaatsgevonden, suggereert feedback van een reeks handels- en industriebronnen dat het totale roodvleesvolume op de binnenlandse markt momenteel groeit.

Hier is onze samenvatting van het soort opmerkingen dat wordt ontvangen:

  • Thuisopsluiting betekent dat het onderwerp 'wat eten we eten?' nu een veelvoorkomend gespreksonderwerp is onder gezinsleden die thuis opgesloten zitten, en rundvlees wordt gezien als een 'vertrouwd en comfortabel' basiseiwit, waar veel gezinsleden vertrouwen in hebben, in qua bereiding en koken
  • Mensen die thuiswerken, eten mogelijk meer maaltijden met rood vlees dan normaal per week. In plaats van een broodje tonijn als lunch op kantoor, zetten sommigen thuis de barbecue aan en koken doordeweekse hamburgers voor het gezin als lunch.
  • Consumenten realiseren zich al snel dat dezelfde kwaliteit $ 60- $ 80 steak die ze eerder in een leuk restaurant aten, thuis kan worden geconsumeerd voor een fractie van de kosten.
  • Er is momenteel een uitzonderlijke waarde op de markt voor oerrunderen die zijn verdrongen uit de nu slapende foodservicesector. Deze correspondent kocht vorige week F1 Wagyu-stuiten, marmeringscore 5-6 geproduceerd door een van de bekendste Wagyu-toeleveringsketens van het land, voor slechts $ 18/kg. De inpakdatum was geen probleem.

"Dit alles motiveert Australiërs om meer rood vlees te eten - misschien wel veel meer - dan we in lange tijd hebben gezien", vertelde een vooraanstaande groothandel deze week aan Beef Central.

In een interview met de directeur van Meat & Livestock AustraliaJason Sterkop vrijdag zei hij dat sommige van de scangegevens die MLA ontving, aantoonden dat er sinds februari, nadat CoVID-19 begon op te duiken, een toename van 65 procent was in de verkoop van vers vlees in de detailhandel.

Eten Australische consumenten meer rood vlees in het COVID-19-tijdperk? - Rundvlees Centraal (2)

MLA-directeur Jason Strong

Er werd in de handel gesproken dat de afgelopen verkoopperiode voor rood vlees net zo goed of zelfs beter was dan Kerstmis, zei de heer Strong.

"En wat gebeurt er met Kerstmis?" hij vroeg. "Iedereen zit thuis te eten - vrijwel precies wat ze nu doen."

De heer Strong zei dat er 'iets' zat in de theorie dat binnenlandse consumenten nu vaker op zoek waren naar opties voor rood vlees.

Hoewel het nog zeer vroege gegevens waren, toonden de resultaten van de Neilsen Homescan-enquête van MLA aan dat het aandeel huishoudens dat vers rund- en lamsvlees kocht in maart toenam, evenals de frequentie waarmee ze het kochten.

"Dus consumenten kochten niet alleen meer rood vlees, ze kochten het vaker", zei Mr Strong. "Sommige gegevens die binnenkomen, laten zien dat de verkopen in maart hoger waren dan in de kerstperiode."

"Bovendien lijdt het geen twijfel dat slagers ook marktaandeel hebben gewonnen - nogmaals, vergelijkbaar met wat er elk jaar met Kerstmis gebeurt."

'Terug naar de toekomst' in hoe om te gaan met bevroren rundvlees

Als reactie op het duidelijke bewijs dat veel consumenten rood vlees opslaan voor toekomstig gebruik, is een deel van wat MLA heeft gedaan om 'terug naar de toekomst' te gaan, zei de heer Strong, waarbij hij enkele eerdere consumenteninformatie over ideeën voor gehaktmaaltijden weer tot leven wekte, alternatieve delen voor thuisconsumptie, en vooral, hoe u bevroren vleesproducten kunt bereiden, bewaren en ontdooien.

"Gezien wat er sinds februari op de markt is gebeurd, moeten we ervoor zorgen dat consumenten begrijpen hoe ze met diepvriesproducten moeten omgaan", aldus Strong. "Veel consumenten van vandaag, vooral jongere, zouden helemaal niet bekend zijn met het invriezen van rood vlees, punt uit - vooral met moderne verpakkingstechnologieën zoals vacumeren en MAP."

De rundvleesverwerker Nolan Meats uit Queensland heeft de afgelopen maand dramatische veranderingen gezien in de vraag naar groothandelsvlees.

"Drie weken geleden was het hoogtepunt, toen consumenten rondrenden om voorraden aan te leggen en in te vriezen wat ze maar te pakken konden krijgen", zegt co-directeur van het bedrijf.Terry Nolangezegd.

Eten Australische consumenten meer rood vlees in het COVID-19-tijdperk? - Rundvlees Centraal (3)

Terry Nolan

"Twee weken geleden begon dat af te nemen, en vorige week zaten we misschien nog 10-15% boven eerdere verkopen. Het kan nog een beetje afnemen, maar we denken dat het volume, in ieder geval via slagers, nog een tijdje 5-10% boven de volumes van vóór COVID kan blijven", zei hij.

“Zelfs het recente banenbesparingspakket van de regering heeft waarschijnlijk voor wat extra vertrouwen gezorgd en de verkoop van rundvlees ondersteund. Maar er zijn momenteel veel factoren in het spel, dus het is moeilijk om een ​​definitieve verklaring te geven voor wat er gebeurt.”

De heer Nolan steunde de theorie dat de totale binnenlandse verkoop via alle kanalen – slagers, supermarkten en wat er nog over was van de foodservice – hoger was dan in het pre-virustijdperk, toen consumenten zich aanpasten aan thuisblijven.

Hoewel veel van de recente aandacht was besteed aan goedkopere, gemakkelijk in te vriezen producten zoals gehakt, zei hij dat de betere delen van de lendenen van zijn bedrijf 'synchroniseerden' met andere delen van het karkas.

“Het is geweldig hoeveel beter vlees er de afgelopen drie weken is verkocht, net als gehakt. Ik denk dat wat we zien een laat barbecueseizoen is, veroorzaakt doordat mensen samen thuis zijn. Bovendien was het afgelopen zomer een trage start van het barbecueseizoen, als gevolg van bosbranden en recordhoge temperaturen waardoor mensen binnen moesten blijven.”

Betere sneden gaan naar de vleesmolen

Een andere grote groothandelscontactpersoon vertelde Beef Central dat er begin deze week nog enkele artikelen van betere kwaliteit de vleesmolen in werden geduwd. Hij wist van grote hoeveelheden staarten van redelijke kwaliteit, met wat leeftijdsproblemen, die op maandag in de groothandel voor $ 8,50/kg op de markt werden gebracht. Voor die prijs zou een deel bestemd zijn voor de gehaktmolen, zei hij.

Een deel van die voorraad was vlees dat door foodservice-exploitanten naar hun leveranciers werd teruggestuurd, nu ze gesloten waren.

De groothandelaar zei dat sommige sectoren van de industrie, zoals portiesnijders (slagerijen die gespecialiseerd zijn in het nemen van oerbiefstukken zoals striploins, blokjesbroodjes en ossenhaas en het in porties snijden van steaks, met nauwe gewichtstoleranties, voor de restaurantindustrie) waren nu ofwel gesloten, of opererend met een klein budget.

"Ossenhaasjes, die vroeger naar de hotel- en restauranthandel gingen, blijven bijvoorbeeld ongelooflijk moeilijk te verkopen - soms kan ik geen bod binnenhalen", vertelde hij aan Beef Central.

“De zoete bezuinigingen beangstigen iedereen op dit moment. Het is erg moeilijk om de markt te ontdekken voor sommige steakitems - de markt is waar hij is voor elke afzonderlijke deal.

Vragen rond het besluit van Coles om de gehaktprijzen te verlagen

In andere ontwikkelingen op het gebied van rood vlees deze week, verlaagde de nationale supermarktketen Coles op vrijdag zijn prijzen voor gehakt in heel Australië, behalve in WA.

De stap heeft marktwaarnemers verbijsterd, in een tijd waarin Coles - zoals alle roodvleesretailers in Australië - misschien wel de drie beste handelsweken voor roodvleesverkopen in de geschiedenis heeft geregistreerd.

Eten Australische consumenten meer rood vlees in het COVID-19-tijdperk? - Rundvlees Centraal (4)In een verklaring zei Coles dat het de prijs van geselecteerd rundergehakt had verlaagd om 'de kosten van het basisvoedsel te helpen verlagen in een tijd waarin veel Australische gezinnen het moeilijk hebben'.

Zwaar gepromoot in de weekendpers, ging de reguliere rundergehakt 500 g van het bedrijf van $ 6 naar $ 4,80 en Lean Beef Mince 500 g ging van $ 7,50 naar $ 6.

Coles algemeen directeur voor vlees,Charlotte Gilbert, zei dat Coles "toegewijd was om de kosten van het diner te helpen verlagen door Australisch vlees van hoge kwaliteit aan te bieden."

Ze zei dat het bedrijf de vraag naar vlees enorm had zien toenemen omdat klanten vaker thuis moesten koken, met meer dan vijf miljoen verkochte pakjes in de afgelopen vier weken. Bij een gemiddeld verpakkingsgewicht van zelfs 500g komt dat neer op 2500 ton extra product.

"We hebben met onze toegewijde telers samengewerkt om alles uit de kast te halen om het aanbod te vergroten en klanten in deze uitdagende tijd van grote waarde te voorzien", aldus Gilbert.

Coles schonk ook voor meer dan $ 650.000 aan Coles-rundergehakt aan de voedselreddingsorganisaties SecondBite en de Voedselbank, die essentiële maaltijden verschaften aan de meest kwetsbaren in onze gemeenschappen.

Ondanks dat Coles de prijzen voor gehakt heeft verlaagd, verlaagt Woolworths zijn prijzen niet om die te evenaren. In plaats daarvan biedt Woolworths deals voor zalm en lamskoteletten in de aanloop naar Pasen.

Beef Central vroeg om een ​​dialoog met Charlotte Gilbert, algemeen directeur vlees, om de verhuizing beter te begrijpen, maar hoorde niets terug.

Twee theorieën

Er zijn twee theorieën ontstaan ​​rond Coles' discount gehaktstrategie. Ze hebben ook niets te maken met het klaarblijkelijke altruïsme van Coles jegens consumenten in moeilijke tijden.

De eerste is dat het bedoeld is om consumenten terug te winnen die tijdens de ongebruikelijke laatste drie handelsweken in het COVID-19-tijdperk mogelijk zijn ‘afgedreven’ naar onafhankelijke slagers. Zoals eerder in dit artikel beschreven, lijdt het geen twijfel dat slagers het qua omzet de afgelopen maand bijzonder goed hebben gedaan – in sommige winkels is de omzet bijna verdubbeld – en nog steeds flink bovengemiddeld. "Coles probeert nu die trustbank te eten die consumenten vaak oprichten bij hun vriendelijke lokale slager, en je 20 procent korting te geven", zei een waarnemer.

De tweede is dat Coles was betrapt op een enorm overaanbod van maalvlees, aangezien de verkoop van vlees in de detailhandel de afgelopen twee weken sterk is teruggelopen, na de extreme hoogtepunten van een week of twee eerder. Het is algemeen bekend dat Coles eerder in maart grote extra hoeveelheden magere 85CL-afval kocht van de algemene groothandelsmarkt, toen de vleesgekte voor de detailhandel voor het eerst plaatsvond. Het bedrijf kocht drie of vier weken geleden ook opvallend grote aantallen geruimde koeien via het verkoopsysteem om zijn eigen productievleesvoorraad te genereren - blijkbaar om te voldoen aan de enorme piek in de vraag naar gehakt.

Die cyclus lijkt sneller te zijn gekeerd dan Coles had verwacht, met gekoelde vitrines van supermarkten vorige week die duidelijk aantoonden dat de kooppatronen van consumenten veel dichter bij normaal zijn teruggekeerd. De limieten op de hoeveelheid vlees en melk die consumenten kunnen kopen, zijn nu opgeheven bij zowel Coles als Woolworths.

Een 'special' op gehakt was mogelijk de oplossing waar Coles naar op zoek was om een ​​grote productachterstand weg te werken. En de feiten dat a) de 'special' op vrijdag begon en slechts vier dagen later eindigde, en b) niet was opgenomen in West-Australië, dat zijn eigen op zichzelf staande toeleveringsketen voor rundvlees heeft, ondersteunt de tweede theorie.

GEEF JE MENING

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Reed Wilderman

Last Updated: 16/10/2023

Views: 6089

Rating: 4.1 / 5 (72 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Reed Wilderman

Birthday: 1992-06-14

Address: 998 Estell Village, Lake Oscarberg, SD 48713-6877

Phone: +21813267449721

Job: Technology Engineer

Hobby: Swimming, Do it yourself, Beekeeping, Lapidary, Cosplaying, Hiking, Graffiti

Introduction: My name is Reed Wilderman, I am a faithful, bright, lucky, adventurous, lively, rich, vast person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.